Zangdocente Ellen van der Ham in DE STAD GORINCHEM

Algemeen Geplaatst op 17 maart 2017

‘Door de focus op klank leer je je eigen wil en controle los te laten’

6-3-2017, 10:37 | DE STAD GORINCHEM redactie

GORINCHEM Veel zangpedagogen pakken het verbeteren van zang aan door op het zingen zelf te focussen. Zang- en klank pedagoge Ellen van der Ham (54) doet dit door te focussen op iets anders: de klank. ,,Door niet het probleem aan te pakken maar de omgeving, kom je uiteindelijk veel verder”, zegt Van der Ham.

Al van kinds af aan is Van der Ham bezig met zingen, maar van popmuziek heeft ze nooit echt gehouden. Haar passie ging uit naar klassiek. Deze richting koos ze dan ook op het conservatorium. ,,Klassiek vond ik altijd al erg mooi, maar ik was van mening dat zang op een andere manier benaderd zou moeten worden. Ik wist wel dat ik meer op klank zou moeten focussen en dat het op een meer natuurlijke manier zou moeten kunnen, maar hoe?” Hier kwam ze achter toen ze in 2013 een workshop volgde. Daar ontstond de omslag van zang- naar klankgericht. ,,Ik maakte een draai van 180 graden en ging vanaf toen klankgericht werken. Ik begon hierdoor zelf weer te houden van zingen, ging beter zingen en vond rust in mijn lichaam”, vertelt Van der Ham.

NIET ZWEVERIG Op dit moment werkt ze veel met koren en geeft ze groepslessen, maar ze begeleidt mensen ook individueel: zowel volwassenen als kinderen. Dit doet ze bij MuziekPunt, maar ook met haar eigen bedrijf in de ULO, namelijk ‘Zang en Klank’. Dat doet ze op haar manier, oftewel door alles vanuit klank te benaderen. In het begin wordt er meestal vreemd gekeken als Van der Ham vertelt wat ze nu precies doet. Het wordt zelfs wel eens zweverig gevonden, maar daarvan is geen sprake, zegt Van der Ham. ,,Alles wat ik doe is wetenschappelijk onderbouwd. Na enige verwarring merken mensen dan ook vaak dat er iets in hun lichaam gebeurt. Door de focus op klank neemt het lichaam de controle over. Dit zorgt voor meer rust. Je laat je eigen wil en controle los, waardoor het meer uit het lichaam komt en wat ik vaak hoor is dat mensen hierdoor prettiger in hun vel zitten en het vertrouwen in hun stem terugkrijgen. De oefeningen hebben ook een uitwerking op de spraakklank. Ik ben geen logopedist, maar voor ‘spreken’ komen mensen ook naar mij toe. Daarbij heb ik ervaren dat de ouder wordende stem, zowel zingend als sprekend, ook sterk profiteert van deze wijze van stem benadering.”

VERRASSENDE MOMENTEN Van der Hams aanpak zorgt iedere dag wel voor verrassende momenten. Het ontroert haar als ze bezig is met mensen en er gebeurt iets, zo zegt ze. ,,Ik had hier pas een moeder en een dochter. De dochter kon de klank van haar moeder alleen herinneren van toen haar moeder vroeger zong. Nu ze haar moeder bij mij sinds lange tijd weer hoorde zingen, schrok ze van de klank die haar moeder op dat moment had. Ik nam de moeder apart, zette haar later weer bij haar dochter en vervolgens kwam de oude klank terug en ging die van haar dochter erin mee. Dat was echt een heel mooi moment.” Volgens de zang- en klank pedagoge gaat het er bij haar werkwijze voornamelijk om dat mensen ervoor openstaan en dat ze geen deur dichtgooien als ze ingaat op gedrag- en houdingsaspecten. ,,Ik vind het fijn als mensen er blij van worden, maar vind het ook goed als ik kritische vragen krijg. Dat versterkt mijn drang om dit de rest van mijn leven te doen, alleen nog maar meer”, aldus Van der Ham.