Basklarinet

Als klassiek- en jazzinstrument heeft de basklarinet zich voornamelijk ontwikkeld in de 20e eeuw. Het was uiteindelijk Adolf Sax, de uitvinder van de saxofoon, die tot het ontwerp kwam zoals we dat nu kennen.
De eerste componist die de basklarinet in het symfonieorkest gebruikte was Gustav Mahler in 1904, in zijn 5e symphonie. Verder komen we de basklarinet tegen bij de franse componisten Claude Debussy en Maurice Ravel en de russische componisten Igor Strawinsky en Dmitri Shostakovitsj.
Daarna was er een lange tijd dat het instrument weinig erkenning kreeg; het was een soort aanhangsel van de klarinet en er was nauwelijks repertoire voor.

Harry Sparnaay: pionier op de basklarinet
Harry Sparnaay (1944 – 2017) maakte van de basklarinet zijn levenswerk. Vanaf 1970 studeerde en experimenteerde hij, berekende grepen en kwam uiteindelijk tot een bereik van maar liefst vijf octaven; hij ontwikkelde o.a. de techniek van slap tongue, dubbeltonen, flutter tongue, multiphones (meerdere tonen tegelijkertijd), glissando. Ook was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling en het verbeteren van het instrument.

Componisten zoals Xenakis, Yi, Sh-Hyun, Theo Loevendie, Karl Heinz Stockhausen, Enrique Raxach en heel veel meer die allemaal gingen schrijven voor Harry Sparnaay. Meer dan 500 composities van gerenommeerde componisten zijn aan hem opgedragen en veel van zijn leerlingen zijn wereldwijd goed terecht gekomen zoals hier in Nederland Henri Bok, Fie Schouten, Marij van Gorkum en Maarten Ornstein.
In de jazzmuziek kenden we de legendarische fluitist, saxofonist en basklarinettist Eric Dolphy en momenteel timmert Joris Roelofs in de jazzscene aan de weg.

Aanmelden

Weet je precies wat je wilt gaan doen bij MuziekPunt? Meld je aan via ons aanmeldformulier om een gratis proefles aan te vragen.

Nu aanmelden

Lesvormen en tarieven

Bij MuziekPunt worden verschillende lesvormen aangeboden. Bekijk alle mogelijkheden om te zien wat het best bij jou past.

Lees verder