Dwarsfluit

Geschiedenis
De dwarsfluit is een heel oud instrument. De oudste fluiten die gevonden zijn, waren gemaakt van rendierbeen en stammen uit de ijstijd. In de tijd van Bach werd de dwarsfluit van hout gemaakt. Tegenwoordig worden fluiten van metaal, zilver of goud gemaakt. In het midden van de 19e eeuw construeerde Theobald Boehm een fluit met een kleppenmechaniek zoals we dat nu nog kennen. Sindsdien wordt de dwarsfluit ook wel ‘Boehmfluit’ genoemd. Je komt de naam Boehm nog wel eens tegen op grepentabellen. Fluitspelers kun je in allerlei orkesten of samenspelgroepen aantreffen, van klassiek tot volksmuziek, van harmonie-orkesten tot jazzgroepen.

Achtergrondinformatie
Tot de familie van de dwarsfluit behoren ook de piccolo, de alt- en basfluit.
Een paar dingen zijn wel van belang bij het fluitspelen. De leerling moet lichamelijk groot genoeg zijn om het instrument goed vast te houden en om bij de kleppen te kunnen. Dit is ongeveer vanaf zeven jaar. Een ervaren docent kan goed beoordelen of het kind groot genoeg is om te starten. Er bestaat de mogelijkheid om tijdelijk een gebogen kop te huren. Voor meer informatie kunt u kontakt opnemen met de docent.
Maar dwarsfluitles is er niet alleen voor kinderen, ook volwassenen zijn van harte welkom!

Kosten
De aanschafprijs van een nieuwe dwarsfluit varieert tussen € 500,- en € 600,-.
Er bestaat ook een mogelijkheid voor huurkoop. Hierbij wordt een fluit gehuurd, en wanneer tot koop overgegaan, wordt de betaalde huur van de nieuwprijs afgetrokken. Soms zijn ook tweedehands fluiten verkrijgbaar onder de € 500,-.
In alle gevallen is het goed om de fluitdocent advies over de aanschaf te vragen. Bij voorkeur merk Yamaha, andere merken in overleg.

Aanmelden

Weet je precies wat je wilt gaan doen bij MuziekPunt? Meld je aan via ons aanmeldformulier om een gratis proefles aan te vragen.

Nu aanmelden

Lesvormen en tarieven

Bij MuziekPunt worden verschillende lesvormen aangeboden. Bekijk alle mogelijkheden om te zien wat het best bij jou past.

Lees verder