Klarinet

Geschiedenis
De klarinet, een houten blaasinstrument, is over een lange periode ontwikkeld; van een eenvoudig tot een technisch zeer ingewikkeld instrument. De chalumeau, een soort blokfluit met een riet, is het oudste instrument dat op een klarinet lijkt met maar negen tonen. Rond 1700 kreeg het instrument de eerste twee kleppen zodat overblazen mogelijk werd waardoor het een veel groter bereik kreeg. In 1812 was het de klarinetvirtuoos Ivan Müller die een klarinet bouwde met dertien kleppen. Hyacinthe Klosé bedacht een systeem waardoor je ook de kleppen die te ver weg lagen toch kunt bedienen. Op de moderne klarinet zitten maar liefst 17 kleppen en ook nog een aantal brillen rond de gaten, die zorgen ervoor dat sommige tonen zuiverder klinken.

Heden
Tegenwoordig vinden we de klarinet in allerlei soorten muziek terug. We kennen het instrument van het harmonieorkest maar ook van het symfonieorkest. In een dixielandband, een jazzcombo of een houtblazersensemble komt het instrument prima tot zijn recht. De Besklarinet wordt het meest bespeeld, maar er is een hele klarinetfamilie, van klein tot groot en dus van hoog tot laag: Esklarinet, Besklarinet, Altklarinet, Bassethoorn en de Basklarinet. Een paar dingen zijn wel van belang bij het spelen. De leerling moet lichamelijk groot genoeg zijn om het instrument goed vast te houden en om bij de kleppen te kunnen. Ook moet het gebit volgroeid zijn. De docent kan goed beoordelen of het kind groot genoeg is om te starten. Maar klarinetles is er niet alleen voor kinderen, ook volwassenen zijn van harte welkom!

Kosten
De kosten van een goed leerlinginstrument liggen tussen € 800,- en € 1000,-.
Er bestaat ook een mogelijkheid voor huurkoop. Hierbij wordt de klarinet gehuurd, en wanneer tot koop overgegaan, wordt de betaalde huur van de nieuwprijs afgetrokken. Soms zijn er ook tweedehands instrumenten te koop voor onder de € 500,-
In alle gevallen is het goed om de docent advies over de aanschaf te vragen.

Aanmelden

Weet je precies wat je wilt gaan doen bij MuziekPunt? Meld je aan via ons aanmeldformulier om een gratis proefles aan te vragen.

Nu aanmelden

Lesvormen en tarieven

Bij MuziekPunt worden verschillende lesvormen aangeboden. Bekijk alle mogelijkheden om te zien wat het best bij jou past.

Lees verder

Docenten die klarinet geven